KIBRIS TÜRK SANAYİ ODASI HAKKINDA
Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) 1977 yılında bir gurup sanayici tarafından kuruldu. İlk başta kuruluş amacı, sanayi üretimi yapan işletmelerin Kıbrıs Türk Ticaret Odası’ndan ayrı bir örgütlenme ihtiyacı doğmasıydı.
Geçen yıllar içerisinde artan üye sayısı ve işlevleriyle Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin önde gelen saygın ekonomik sivil toplum örgütlerinden biri haline geldi.
KTSO bugün 900’e yakın üyesiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içinde mevcut Türk sanayi kuruluşlarının gelişmesine yardımcı olmak, etkinlik alanlarının gelişmesini ve verimliliklerinin artırılmasını sağlamak için çalışıyor.
KTSO, yurt içinde ve dışında Kıbrıs Türk sanayicilerini temsil etmek; üyelerinin hak ve çıkarlarını korumak; Kıbrıs Türk sanayisi ile üyelerini tanıtımını yapmaktadır.
Bu amaçla, gerek Avrupa’da gerekse Ortadoğu ülkelerinde üyelerine yönelik fuar organizasyonları, ticaret heyetleri düzenlemektedir. North Cyprus (Kuzey Kıbrıs) marka şemsiye standı altında modern tasarım ve görseller eşliğinde dünyanın önemli fuarlarında stant kuran oda, ihracatçı üyelerini dünya ticaretiyle buluşturmaktadır.
Oda bunun yanı sıra, ticaret heyetleri oluşturarak ihracat potansiyeli olan ülkelere ziyaret organizasyonlar gerçekleştirmektedir, bire bir görüşme olanakları sağlamaktadır. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) KKTC Ofisi’ni de bünyemizde bulunduran odamız, örgütle dış pazarlar konusunda yakın çalışma içerisindedir.
Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın eğitimli ve deneyimli idari kadrosu, endüstriyel, ekonomik ve sosyal konularda araştırmalar yapmakta, yaptırmakta ve sonuçlarını yayımlamaktadır. Yurt içi ve yurt dışı sanayi faaliyetlerini izlemek ve bunlarla ilgili endeks ve istatistikler tutarak sonuçlarını yayımlamak suretiyle üyelerini aydınlatmaktadır.
Oda, Kıbrıs Türk Sanayi ürünlerini tanıtıcı broşür, bülten ve katalog yayımlayarak dış ülkelerdeki yabancı şirket ve firmalara göndermektedir.
Kıbrıs Türk Sanayi Odası Belgelendirme Birimi (KTSO-BB), Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın Coğrafi İşaret Tescilli ürünlerin denetim ve belgelendirme faaliyetlerini yürütmek üzere oluşturduğu birimdir. KTSO-BB, ISO/IEC 17065 Uygunluk Değerlendirmesi – Ürün, Proses ve Hizmet Belgelendirmesi Yapan Kuruluşlar İçin Şartlar Standardına uyumlu olup tarafsızlık ve bağımsızlık ilkeleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürmektedir. Birim, KKTC’de ürün belgelendirmesi yapan ilk kurumdur ve TürkAK tarafından akredite edilmiştir.
Oda bünyesinde faaliyet gösteren bir başka birimimiz ise, Yaşam Boyu Eğitim Merkezi’dir. Bu merkez yıllık ve gelen talepler doğrultusunda eğitimler planlayıp düzenlemektedir. Ağırlıklı olarak üyelerinin faaliyet alanlarında eğitimlere ağırlık verilmektedir. Bunun yanı sıra üyeden gelen istek doğrultusunda da eğitim programlaması yapılmaktadır.
Oda bünyesinde faaliyetlerinin sürdüren bir başka örgütlenme de Genç Profesyonellerdir. Adı gibi gençlerden oluşan bu yapı içerisinde her sektörden girişimciler yer almaktadır. Ayrı yönetim kuruluna ve başkanına sahip olan Genç Profesyoneller, ağırlıklı olarak sosyal sorumluluk proje ve girişimleriyle faaliyetini sürdürmektedir.
Vizyonumuz, dünya ile entegre olmuş, üye memnuniyeti odaklı ve ülkenin sosyal, ekonomik ve özellikle sanayi politikalarının belirlenmesinde etkin, etken ve öncü bir Oda olmak.
Misyonumuz ise; üyelere kaliteli, yeterli ve dünya standartlarında tüketici odaklı mal ve hizmet üretimi yapılması için hizmet sunmak, sanayi sektörünün gelişimine destek sağlayıcı politikaların ve düzenlemelerin yapılmasına katkı koymak, iç ve dıs paydaşlarla iş birliğini geliştirmek, üretim sektörünün rekabet gücünün gelişimi, mal ve hizmet üretiminin GSMH’ya katkısı konusunda bilincin yerleşmesine katkı koymak.