Organize Sanayi Bölgesi, 2.Cadde No:19, Lefkoşa - Kıbrıs Mersin 10 Türkiye ktso@kibso.org

Kapasite Raporu

    You Are Currently Here!
  • Home
  • Kapasite Raporu

Sanayi Sicil Yasası ve Kapasite Raporları

1. Sanayi Sicil Yasası ve yasanın amacı nedir?


Sanayi Sicil Yasası, KKTC Cumhuriyet Meclisi’nin 16 Aralık 2019 tarihide oybirliğiyle kabul edilmiştir. 46/2019 sayılı Sanayi Sicil Yasası’nın amacı, planlı sanayileşmenin sağlanması, sanayi politikalarının ve hedeflerinin doğru ve gerçekçi olarak oluşturulabilmesi, sanayi sektörünün takip edilmesi, sektöre yön verilmesi, sanayi ile ilgili istatistik ve raporların güncel olarak görülebilmesine olanak sağlamak amacıyla, “Sanayi İşletmesi” olarak faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişilerin veya kamu tüzel kişilerinin denetim altına alınarak sicil kayıtlarının yapılmasını sağlamaktır.

2. Kimler yasaya göre sanayici sayılır?


Yasaya göre, aşağıdaki tanıma uyan tüm işletmeler Sanayi İşletmesi olarak sınıflandırılmaktadır ve sanayi sicil başvurusunda bulunmak zorundadır; “Sanayi İşletmeleri, hammadde, yarı ve tam mamüllerin niteliğini, şeklini ve özelliğini, makine, cihaz, tezgah, alet veya diğer vasıta ve kuvvetlerin yardımı ile veya sadece el emeği ile kısmen veya tamamen değiştirmek veya bu maddeleri işlemek suretiyle imal eden yerleri, tersaneyi, enerji üreten santralleri, ihracat amaçlı ve yerelde üretilen tarım ürünlerinin paketlemesini yapan tesisleri, bilişim teknolojisi ve yazılım programı üretenler ile yer altı kaynaklarının çıkarılıp işlendiği yerleri, taş ocağı işletmeciliği yapan yerleri veya geri dönüşüm maddelerini işlemek suretiyle hammadde veya yarı mamül üreten yerlerdir.”

3. Sanayi işletmeleri nasıl sınıflandırılır?


Sanayi işletmelerinin sınıflandırılmasında, ekonomik faaliyetlerin sınıflandırılmasına yönelik İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan güncel NACE sınıflama sistemi kullanılmaktadır.

4. Sanayi Sicil Başvurusu Nasıl Yapılır?


Sanayi Sicil Yasası’na göre Sanayi Sicil Belgesi başvuruları http://online.sanayi.gov.ct.tr/industrialoffice/login veya https://sanayi.gov.ct.tr adresinden Online İşlemler altında yer alan “Sanayi Sicil Başvurusu” butonu kullanılarak yapılabilmektedir.

5. Kapasite raporu nedir?


Sanayi Sicil Sisteminin bir parçası olarak, üretim yapan tüm işletmeler için Odamız personelleri tarafından hazırlanan ve firmaların iletişim bilgilerini, makine parkurunu, yıllık üretim kapasitesini ve kullandıkları hammaddeleri ve kapasite hesabını gösteren bir rapordur.

6. Kapasite raporu ücretli mi?


Kapasite raporları ücretli olup, ücretler Sanayi Sicil Yasası Uygulama Usul ve Esasları Tüzüğü’nde çalışan sayısına göre belirlenmiştir.

7. Kapasite raporu nasıl düzenlenir?


Raporlar Sanayi Sicil Yasası Uygulama Usul ve Esasları Tüzüğü, EK 3’e uygun şekilde düzenlenmektedir.

Kapasite raporları düzenlenebilmesi için öncelikle firmaların odaya üye olması ve fiili olarak üretim yapıyor olması gerekmektedir.

Rapor hazırlanması için firmaya fiziki olarak gidilmektedir. Firmanın fiili olarak üretime devam ettiği ve ilgili makinaların iş yerinde olduğu tespit edilmektedir.

Kapasite hesapları yapılırken, belirlenmiş kriterler uygulanmakta, gereken durumlarda kronometraj yapılarak veriler elde edilmektedir. Hesaplar zorunlu olmayan sektörler dışında günde 8 saat, yılda 300 gün üzerinden yapılmaktadır.

8. Kapasite raporunun geçerlilik süresi nedir?


Kapasite raporları onay tarihinden itibaren 2 yıl geçerli olan bir belgedir.

9. Kapasite raporu nerede kullanılacaktır?


Kapasite raporlarının Sanayi Sicil Belgesi müracaatlarında, ithalat ve ihracat işlemlerinde, ihalelerde, banka kredi başvurularında kullanılması planlanmaktadır.

10. Kapasite raporlarına neden ihtiyaç vardır?


Kapasite raporları sayesinde, sanayi sektörünün mevcut durumu, sektörün genel gidişatı, hangi sektörün ne tip sıkıntıları olduğu, atıl kapasitesi olan sektörler, üretim kapasitesi geliştirilmesi ve desteklenmesi gereken sektörlerin belirlenmesi adına en önemli adımlardan biri olan envanter ve istatistiki bilgi eksikliğinin giderilmesi planlanmaktadır.

11. Sanayi Sicili ile ilgili yasa ve tüzüklere nasıl ulaşabilirim?


Sanayi Sicil Yasası ve Tüzüklerine, Sanayi Dairesi internet sitesi Sanayi Dairesi Müdürlüğü > MEVZUAT (ct.tr), Mevzuat butonundan ulaşılabilmektedir.

12. Kapasite raporları ile ilgili daha detaylı bilgiyi kimden/nereden alabiliriz?


Sanayi Sicil Yasası ve Kapasite Raporları ile ilgili Odamız Personellerine 225 81 31 – 137, 0546 992 10 11 numaralı telefondan veya sanayisicil@kibso.org mail adresinden ulaşılabilmektedir.

tr_TRTurkish
WhatsApp